Lees, luister of download preken van Kerk op IJburg.

Viering Binnenwaai 20 januari 2014

Lezing uit Numeri 11 vers 24 t/m 29 en Marcus 9 vers 38 t/m 40

PausWe hebben in Rome een geweldige paus. Franciscus verslaat met zijn radicale keuze voor de armen zijn tienduizenden! Sinds paus Johannes XXLLL kenden we niet meer zo’n vernieuwende frisse wind in onze kerk.
Onze kerk? Zegt u misschien. Ja, onze kerk, want de Rooms katholieke Kerk is ook onderdeel van de Christelijke Kerk en staat voor belangrijke aspecten van de Bijbelse boodschap en dus is dat ook onze(!) kerk.

Maar kan dat nou zomaar? Er zijn toch wezenlijke verschillen tussen de Protestantse en Rooms-katholieke Kerk?
Menig protestant kan daarover een avondvullend programma verzorgen.
Maar is dat allemaal zo interessant? Christenen realiseren zich te weinig, dat buiten de kerk er vrijwel geen sterveling is te vinden, die de verschillen kent of zich daarvoor interesseert.
En dat snappen we best, wanneer we ons realiseren, dat wij Soennieten en Sjiieten als stromingen binnen de Islam ook niet onderscheiden kunnen, terwijl die elkaar wereldwijd vaak ferm naar het leven staan.

Maar we maken ons allemaal vaak ondoordacht schuldig aan beeldvorming en stigmatisering. Door wat kerkelijke ontwikkelingen werd ik uitgenodigd door de bisschop van Haarlem om over bepaalde zaken te spreken. Ik dacht, ”wat moet ik nou bij die conservatieve man, die uitspraken doet, waar ik erg ongelukkig mee ben”. Maar ik ging, zij het met wat wrevel. Knorrig wachtte ik in de ontvangkamer van het bisschoppelijk paleis. En daar gaat de deur open en staat een uiterst vriendelijk en innemend mens voor mij, met wie een eerlijk en hartelijk gesprek zou volgen. Hij voelde zich verantwoordelijk voor het feit, dat in ons protestantse kerkgebouw de Binnenwaai op Amsterdam-IJburg Rooms-katholieke vieringen zouden plaats vinden en zag enige leeuwen en beren op die weg. Toen wij afscheid namen en ik hem uitnodigde voor de eerste viering reageerde hij positief. Hij kwam zijn belofte na en in het begin van dit jaar stal hij met zijn toespraak de harten van de gelovigen, toen ons kerkgebouw de plek vormde voor de eerste Rooms katholieke viering.
Een simpel gesprek bracht twee mannen, die verschillend denken bij elkaar en deed ons elkaar waarderen.

Preek 2

preek 2 preek 2 preek 2  klik hier

preek 1

preek 1 preek 1 preek 1 klik hier

De Binnenwaai

Gebouw Solid 18
Ed Pelsterpark 2
1087 EJ  Amsterdam

Abonneer op de Nieuwsbrief